CMS opbouw

Biebonderzoek : Literature Study

Aanleiding

Tijdens eerdere meetings met de stakeholders hebben we samen de randvoorwaarden van het concept doorgesproken en gedocumenteerd. De stakeholders willen het platformen graag gebouwd hebben via de software WordPress. De stakeholders zijn bekend met dit Content Management Syteem waardoor we de beheerbaarheid in de toekomst makkelijker kunnen garanderen.

Onderzoeksvraag:
Hoe bouw je een CMS op zodat het gemakkelijk bruikbaar is voor meerdere websites?

Doelen

  • Mogelijkheden voor het CMS onderzoeken

Resultaten

Ik heb aangegeven dat ik via standaard WordPress niet genoeg functionaliteiten bevat om een dusdanig complex platform te bouwen. De stakeholders willen al langer een keer experimenteren met de API Advanced Custom Fields. Dit is een aanvulling op WordPress waarmee je volledige controle over krijgt over  de WordPress bewerkingsschermen en de custom field data. Ik wil hier al langer meer over leren. Dit lijkt me daarom een perfecte kans. Een website hergebruiken binnen WordPress werkt het beste doormiddel van een maatwerk gebouwd thema. Met WordPress. Via een maatwerk thema kan je de website helemaal bouwen naar jouw eigen specificaties via HTML/CSS en PHP. Zonder dat je allemaal onnodige plug-ins en toevoegingen moet gebruiken die de laadsnelheid en de performance van de website érg verslechteren.

Een page-builder zoals elementor voltstaat bij deze opdracht niet omdat er veel maatwerk in het project zit. Voor nu lijkt mij daarom de combinatie van ACF en WordPress de beste oplossing. Ik gebruik binnen deze opdracht niet als een simpele kant en klaar tool, maar als basis om mijn thema compleet zelf handmatig te realiseren met PHP. Ik heb in hier naar gekeken maar de functionaliteiten van deze tools dekken de lading niet voldoende. In mijn werkervaring als front-ender heb ik al diverse CMS-en gebruikt. Van maatwerk tot pagebuilders. Mijn advies is om ACF met WordPress te combineren. Met als  toevoeging hierop Woocommerce en CPT.

Conclusie

Een WordPress syteem opgebouwd vanuit een  custom maatwerk thema in combinatie met ACF. Mits nodig kunnen er nog plug-ins gebruikt worden.