Business model canvas non-profit

  • Business model
  • Cas Bukkems
  • 14-04-2021
  • Library
  • Stepping stones

Aanleiding
Om te kijken naar het sociale en maatschappelijk belang van ons fictieve bedrijf heb ik een business model canvas opgesteld ook is dit een goede methode om de identiteit en positie van je organisatie te bekijken.

Aanpak
Om een business model van ons bedrijf te maken is best ingewikkeld, onze project groep werkt namens de overheid. Ik heb er daarom voor gekozen om ons bedrijf als een deel van de overheid te zien. Wij werken dus non-profit in dienst van de staat.
Hierdoor zijn onze belangrijkste partners dan ook de overheid, Novum en de SVB. Het verdien model is bij ons niet van toepassing maar het maatschappelijke belang.
Onze hoofdvraag beantwoorden biedt voordelen voor iedere burger in Nederland. Als wij het machtigen voor de Nederlandse burger makkelijker kunnen maken heeft iedere Nederlandse burger hier ooit wel baadt bij in zijn of haar leven.

Resultaten
Als je een normaal business model canvas vergelijkt met de non-profit variant die ik gebruikt heb, zie je goed terug dat de “values” van het bedrijf compleet verschuiven. Dit focus ligt niet op het verdienen van geld maar je staat in dienst van de burger.
Mijn bedrijft hecht veel meer waarde aan het gevoel van veiligheid en het helpen van zoveel mogelijk burgers. Een onverwachte bijkomstigheid is dat het ons bedrijf ook het verkeer positief beïnvloedt. Omdat mensen niet meer hoeven af te reizen naar een gemeentehuis zal het zelfs een minimale invloed hebben op de drukte op de weg. De toelichtingen kun je teruglezen in het document dat onderaan de pagina is bijgevoegd.

Conclusie
Ik was eerst begonnen met het invullen van een standaard business model canvas maar merkte dat deze niet voor mij geschikt was. Ik heb het toen wat verder naar achter geschoven en op advies van Michiel en Evelien heb ik uiteindelijk de huidigen non-profit variant gebruikt. Deze sluit beter bij ons aan als “bedrijf” en ons doel om de burger van Nederland te helpen.

Feedback

Ga je verdiepen in een non-profit business model canvas, die sluit beter aan bij jullie opdracht.
Michiel Groenemeijer, Fontys

Je toelichting is nog wat karig, schrijf die wat meer uit.
Evelien Garde-Perik, Fontys

Bekijk bijlage