Honeycomb methode

  • User Experience
  • Cas Bukkems
  • 30-05-2021
  • Library
  • Stepping stones

Aanleiding
De honeycomb methode is een design thinking methode, deze kan je op verschillende manieren gebruiken. Je kan het gebruiken om een huidige tool te optimaliseren of om een onderzoek te valideren. In deze methode, ontwikkeld door Peter Morville, ga je kijken naar zeven onderscheidende factoren die invloed hebben op de user experience. Deze methode biedt inzichten waar je je tool op kan verbeteren.

Aanpak
In de honeycomb kijk ik specifiek naar het centrale machtigingen register als geheel. In Photoshop heb ik zever onderscheidende factoren in kaart gebracht. Door je tool te analyseren met de honeycomb kun je goed een indicatie maken waar je aandacht en tijd in je project naar toe moet.

Resultaat
Bij mijn honeycomb zie je een aantal punten continu terugkeren. De tool moet geschikt zijn voor een breed publiek is daar een punt van. Met de rijksoverheid als opdrachtgever is het belangrijk om te kijken naar de toegankelijkheid, met de recente invoering van de wet van toegankelijkheid is dit een belangrijkspeerpunt in het project. Ook moet de tool vindbaar zijn voor een breed publiek. Doordat we voor de overheid werken hebben we veel credibility de we cadeau krijgen. Door het gebruik van de rijks huisstijl creëren we dit gevoel. Dit is een punt waar we geen aandacht meer aan moeten besteden. Hieronder enkele voorbeelden hoe de resultaten van de honeycomb terug komen in de eindproducten.


Credibilily

De rijks huisstijl komt terug in alle prototypes. Ik heb hiervoor een UI kit opgezet die gebruikt maakt van guidelines van de overheid en van Google Material Design.


Usable

De tool dient toegankelijk te zijn voor iedere burger in Nederland. Door een aantal codeer methodes is de site geoptimaliseerd voor iedere browser en iedere gebruiker. De website is bruikbaar voor mensen met zowel een visuele als een cognitieve beperking.
Kijk bij deze pagina’s over de code voor meer info.

https://www.casbukkems.nl/code-usability-wai-aria/
https://www.casbukkems.nl/page-optimalisatie-usability/
https://www.casbukkems.nl/text-to-speech-code/

Bron
Pixl (2016). haal het beste uit je website met het honeycomb model
Geraadpleegd op 18 mei 2021,
https://pixl.nl/artikelen/haal-het-beste-uit-je-website-met-het-honeycomb-model/

Bekijk bijlage