Kennisdeel sessie gesprek en presentatie gemeente Amsterdam, Almere en Leiden

  • Communicatie
  • Professionele houding
  • Cas Bukkems
  • 14-04-2021
  • Library
  • Showroom

Aanleiding
Vanuit de opdrachtgever Matthijs van Novum hebben wij de gegevens gekregen van een onderzoeksteam wat ook bezig is met problemen rondom machtigen. Het project genaamd “Gebruiksvriendelijk vrijwillig machtigen van familieleden, mantelzorgers en buddy’s” wordt geleid door gemeente Amsterdam, Almere en Leiden. Jens heeft deze partij benaderd voor een kennisdeel sessie. Ter voorbereiding is er een agenda, interviewplan en een presentatie gemaakt. Ik heb de presentatie hiervoor opgezet. Een goede voorbereiding was belangrijk omdat we maar een uurtje hadden en we nog nooit eerder met zo’n grote partij om tafel hadden gezeten.

Aanpak
Ik heb de presentatie zo opgezet dat de presentatie meer dient als een gespreksstarter. In deze sessie was het doel om te kijken wat we aan elkaar hebben.
Ik heb ze in deze presentatie van A  tot Z meegenomen door het proces zodat ze zelf op punten konden inhaken als ze daar meer informatie over wouden.  Deze is in de bijlage terug te vinden.

Resultaten
Ondanks dat de focus bij de andere partij meer op mantelzorgers ligt heeft het onderzoek veel overlap. We zitten op de zelfde weg met een centraal machtigingssysteem. Alleen is de andere partij net wat verder. Het prototype van de andere groept kent veel functionaliteiten die wij nog aan het uitdenken zijn. We hebben hier extra toelichting over gevraagd zodat wij een goede afweging kunnen maken met onze eigen resultaten wat de beste eindoplossing is. Wij als project groep lopen tegen dezelfde problemen aan de andere groep had namelijk ook moeite met test publiek vinden en met concurrentie onderzoek doen. Ook bij de mantelzorgers wordt er niet correct gemachtigd mantelzorgers worden gedwongen olifantenpaadjes te nemen, waarmee ze illegaal gebruik moeten maken van andermans DigiD inlog. Ook wij lopen hier tegen aan. Ook hebben we uitgebreid feedback gevraagd over onze presentatie en interview, wij hebben nooit eerder met een grote partij om tafel gezeten dus deze reflectie leek ons zeer waardevol.

Conclusie
We hebben veel aan elkaarsonderzoeken, de gemeentes hebben net wat meer middelen om uitgebreider onderzoek te doen op juridisch gebied. Hier kunnen ze ons perfect op ondersteunen. Vanuit het sparren met deze partij is onder andere mijn concept van een videoverbinding ontstaan. De gemeentes wouden dit gebruiken als een extra verificatie methode.
Wij hebben voor de gemeentes veel waarde op technisch gebied, hier hadden ze weinig expertise voor in huis. Ze willen ons graag ook nog gebruiken als technische kennis bron voor de toekomst.
Graag hebben ze meer informatie over onze onderzoeken en prototypes van o.a. de CUI (Conversational UI-chatbot-AI), Centrale machtigingsindex die een API voor alle voor alle machtigingszaken en websites aanstuurt en het Dashboard machtigingsrelaties idee.

Feedback

Ga echt door met de CUI, ik zie hier veel potentie in om mensen langer zelfstandig te werk te laten gaan. 
Jan Willem, Gemeente Amsterdam

Het delen van kennis is voor ons heel waardevol gebleken, wellicht is dit ook wat voor jullie.
Anouschka, UX ZZPer

Bekijk drive document