Prototype iteraties

  • Concept
  • Design
  • Cas Bukkems
  • 15-04-2021
  • Workshop
  • Stepping stones

Aanleiding
Als je iets nieuws ontwikkeld is er nog geen “standaard” of vaste vorm voor. Een stepinterface is een veelvoorkomend iets, maar hoe breng je dit in kaart als je twee mensen tegelijk er aan wil laten werken via een video verbinding. Hiervoor heb ik verschillende ontwerpen gemaakt en besproken met Matthijs. Uiteindelijk hebben we een variant uitgekozen om deze verder door te ontwikkelen.

Aanpak
Ik heb 6 ontwerpen gemaakt en ga je bij ieder ontwerp vertellen wat de afwegingen waren. Ieder ontwerp heeft zo zijn voor en nadelen. Ik neem je mee vanuit het startpunt en onderaan in het document zie je het eindproduct.


Prototype 1:

Dit is het eerste prototype wat ik heb gemaakt vanuit de schetsen, hier zie je een duidelijke tijdlijn en dit geeft het gevoel alsof je naar elkaar toe moet werken om het middelpunt te bereiken. Het neemt alleen veel ruimte in beslag. De tijdlijn en de camera functie is helaas niet meer in beeld als je richting de stepinterface scrolled. Er gebeurd teveel in beeld en de gebruiker weet niet waar hij moet kijken.

 Prototype 2:
Het prototype heeft de rijks huisstijl gekregen, de naam van het centrale register was vanaf dit prototype bekend en we hadden de keuze gemaakt om het rijks breed te gaan inzetten.
De namen van de gebruikers zijn duidelijker in beeld. Ook is er een optie toegevoegd om elkaar te kunnen “muten”. Dit elementen van het prototype nemen minder ruimte in beslag. Je krijgt alleen stuk minder het gevoel alsof je het traject samen aan het afleggen bent. Het is ook niet duidelijk dat je op elkaar moet wachten om naar de volgende stap te kunnen. Het gevoel van samenwerken is weg.
Prototype 3:
Dit prototype geeft wel al meer gevoel van samenwerken. De mute knop is gebleven. Het geeft je echt wel het gevoel alsof je beide stappen zelf moet afleggen. Je zit wel samen in het traject maar het lijkt of je links en rechts beide moet afvinken. Ook geven de twee kolommen een opgekropt gevoel.Prototype 4:

De stappen zijn hierbij overzichtelijker je weet precies waar je staat in het proces. Ook heb je meer informatie om tekst te verwerken. Echter is bij deze iteratie het samenwerk gevoel compleet verdwenen. Ook de progressie ontbreekt.  Je hebt geen idee dat de andere persoon ook wat moet doen.

Prototype 5
Deze heeft het overzicht wat sterk was uit prototype 4 en de overzichtelijkheid van prototype 4. Het is echter onrustig en de stepinterface komt pas na even scrollen in beeld.

Uiteindelijke versie
De laatste en optimaalste versie, de step interface is direct in beeld, omdat je moet wachten op akkoord van elkaar krijg je het ultieme samenwerk gevoel. Je kan pas door als beide partijen akkoord zijn. De progressie balk is nu overbodig omdat je binnen de step interface al het samenwerken mee krijgt.

Resultaat
Het is extreem moeilijk om het wiel opnieuw uit te vinden, een digitale samenwerkingsvorm zoals bestaat nog niet. Het was dus flink proberen, schetsen en bespreken om een vorm te bedenken die hier wel goed bij werkt. Dit heeft flink wat uren geduurd omdat je vanaf scratch iets moet maken zonder inspiratie. Matthijs en ik waren beide erg tevreden over dit eindproduct, dit is een goede bouwsteen om het complete prototype mee te gaan bouwen.